Ελληνική έκδοσηEnglish versionDeutsche VersionVersion Française
Real Estate, Civil Engineering & Tourism in Greece

Χρήσιμα Θέματα για Αγορά ή Πώληση Ακινήτου

Τι πρέπει να προσέχει ο Υποψήφιος Αγοραστής

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΑΓΟΡΑΣΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Οι Σύμβουλοι Διαχείρισης Ακινήτων της ΛΟΥΠΑΣΗΣ Α.Ε. εφιστούν την προσοχή των υποψηφίων αγοραστών ακινήτων στα ακόλουθα 9 σημεία:

1.Συχνά η τιμή ενός ακινήτου είναι υψηλότερη από την πραγματική. Έχουν καταγραφεί πολλές περιπτώσεις που ιδιοκτήτες ζητούν και πολλές φορές παίρνουν αντίτιμο πολύ μεγαλύτερο από την πραγματική αξία του ακινήτου. Επειδή, λοιπόν, δεν είναι κάθε ακίνητο πραγματική ευκαιρία πρέπει ο κάθε υποψήφιος αγοραστής να κάνει καλή έρευνα αγοράς και να ζητήσει την γνώμη των ειδικών δηλαδή των Συμβούλων Διαχείρισης Ακινήτων.
2.Εκτιμήστε τις προοπτικές υπεραξίας του ακινήτου. Για να κερδίσετε από τις υπεραξίες ενός ακινήτου θα πρέπει να ενημερωθείτε για τον μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό ανάπλασης μιας περιοχής. Εάν απουσιάζει τέτοιος σχεδιασμός ή εάν έχουν προγραμματιστεί έργα που υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής της συγκεκριμένης περιοχής (π.χ. υπερυψωμένες γέφυρες, τμήματα λεωφόρων) τότε το ακίνητο δεν θα έχει υπεραξίες αλλά αντίθετα μπορεί να μειωθεί η αξία μεταπώλησής του.
3.Κάντε ουσιαστικό έλεγχο των τίτλων ιδιοκτησίας. Πρόκειται για ουσιαστικό στάδιο στη διαδικασία αγοράς οποιουδήποτε ακινήτου, είτε πρόκειται για κατοικία είτε για επαγγελματική στέγη. Πλημμελής έλεγχος των τίτλων μπορεί να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα σε έναν νέο ιδιοκτήτη. Ζητήστε από δικηγόρο να κάνει τον έλεγχο των τίτλων ιδιοκτησίας και ελέγξτε στην πολεοδομία ότι το ακίνητο δεν είναι αυθαίρετο. Η ΛΟΥΠΑΣΗΣ Α.Ε. σας προσφέρει νομική και τεχνική υποστήριξη από εξειδικευμένους δικηγόρους, αρχιτέκτονες και μηχανικούς (κατόπιν συμφωνίας).
4.Συμβουλευτείτε Αρχιτέκτονα ή Πολιτικό Μηχανικό. Κάντε τεχνικό έλεγχο του ακινήτου με την βοήθεια έμπιστου πολιτικού μηχανικού, ο οποίος έχει τις γνώσεις να εντοπίσει τυχόν κακοτεχνίες.
5.Ενημερωθείτε για τον κανονισμό της πολυκατοικίας. Η τήρηση του κανονισμού της πολυκατοικίας είναι υποχρεωτική και για τους νέους ιδιοκτήτες. Ένας κανονισμός μπορεί να θέτει περιορισμούς στην χρήση των διαμερισμάτων ή των κοινόχρηστων χώρων του ακινήτου ( π.χ. η πιλοτή μπορεί να μην επαρκεί για να σταθμεύουν σε αυτή τα οχήματά τους όλοι οι ένοικοι).
6.Υπολογίστε τα επιπλέον κόστη στην αγορά ημιτελούς ακινήτου. Όταν ένα ακίνητο βρίσκεται σε δύσβατες περιοχές, μακριά από αστικά κέντρα, η αυξηση στο κόστος ανέγερσης μπορεί να φτάσει ακόμη και το 20%, ποσοστό το οποίο πρέπει να υπολογίζεται πάντα από τον αγοραστή.
7.Ζητήστε να γίνει έλεγχος από την Αρχαιολογική Υπηρεσία πριν αγοράσετε οικόπεδο. Αυτό αφορά συγκεκριμένες περιοχές, όπου υπάρχει η υποψία ότι μπορεί να υπάρχουν αρχαία ευρήματα. Στην περίπτωση που κατά την διαδικασία θεμελίωσης βρεθούν αρχαία, οι εργασίες σταματούν άμεσα και ο ιδιοκτήτης εμπλέκεται σε χρονοβόρες διαδικασίες, συνήθως χάνοντας μέρος του κεφαλαίου που επένδυσε στο ακίνητο.
8.Προσέξτε την αγορά ακινήτου σε περιοχές όπου η γη έχει μεικτή χρήση. Κι αυτό, γιατί ο ενδιαφερόμενος δεν έχει πάντοτε σαφή ιδέα για το τι κτίζεται εκεί. Συνιστάται να αγοράζει κανείς όταν το περιβάλλον είναι ήδη διαμορφωμένο, δηλαδή όταν ήδη υπάρχουν και άλλα κτίσματα στην περιοχή.
9.Ζητήστε έγκυρες πληροφορίες από την αρμόδια Πολεοδομία για την αγορά οικοπέδου εκτός σχεδίου. Συνήθως, για να οικοδομηθούν τα εκτός σχεδίου οικόπεδα, πρέπει να έχουν εμβαδόν τουλάχιστον τεσσάρων στρεμμάτων. Σε κάποιες περιπτώσεις, ωστόσο, το όριο αυτό αυξάνεται σε οκτώ ή μειώνεται στα δύο στρέμματα. Σημαντικό είναι ακόμη να εξετάζεται αν το οικόπεδο προέρχεται από κατάτμηση, καθώς και το πότε αυτή έγινε, δηλαδή ποιο είναι το ελάχιστο κομμάτι γης, ώστε να παραμένει άρτιο και οικοδομήσιμο. Για παράδειγμα, ένα οικόπεδο που έχει συνολικό εμβαδόν οκτώ στρέμματα, δεν σημαίνει απαραίτητα πως μπορεί να κοπεί σε δύο μέρη των τεσσάρων στρεμμάτων το καθένα, αν η Πολεοδομία θέτει όρο σε τέτοια περίπτωση να υπάρχει δρόμος μεταξύ των οικοπέδων. Έτσι, ο νέος ιδιοκτήτης μπορεί να βρεθεί σε αδιέξοδο.

Εάν θέλετε περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινήσεις για τα σημεία που πρέπει να προσέχει ο υποψήφιος αγοραστής για την αγορά ακινήτων, επικοινωνήστε με τους Συμβούλους Διαχείρισης της ΛΟΥΠΑΣΗΣ Α.Ε. (κλικ)

Αρχή Σελίδας

Επιστροφή στη σελίδα Χρήσιμα Θέματα

ΛΟΥΠΑΣΗΣ GROUP     ΚΡΗΤΗ:  ΧΑΝΙΑ   ΡΕΘΥΜΝΟ   ΗΡΑΚΛΕΙΟ   ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟΣ       ΚΥΠΡΟΣ:  ΛΑΡΝΑΚΑ   ΛΕΜΕΣΟΣ   ΠΡΩΤΑΡΑΣ   ΠΑΦΟΣ   
© copyright LOUPASSIS SA 2000-2013 all rights reserved
Useful links

Μέρα και ώρα Ελλάδος
Σαβ, 4 Νοε 2017
10:08 πμ

a