Ελληνική έκδοσηEnglish versionDeutsche VersionVersion Française
Real Estate, Civil Engineering & Tourism in Greece

Πληροφορίες για την Κρήτη

Ενδιαφέρουσες Τοποθεσίες

Χανιά, Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Άγιος Νικόλαος, Σητεία, Ιεράπετρα :

Κάθε μια απ' αυτές τις πόλεις κατορθώνει με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της να συγκεντρώνει πολλούς από τους επισκέπτες του νησιού.

Γαβαλοχώρι .

Παραδοσιακός οικισμός που βρίσκεται περίπου 26χλμ. ΝΑ των Χανίων, σε κατάφυτη από ελιές και χαρουπιές. Οφείλει το όνομά του στο βυζαντινό Φίλιππο Γαβαλά που εγκαταστάθηκε στο χωριό ανάμεσα στο 1080 με 1182 κατ' εντολή του βυζαντινού αυτοκράτορα. Στο χωριό λειτουργεί ενδιαφέρον Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο, που στεγάζεται σε κτίριο που αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της περιοχής.

Τμήμα του κτιρίου, που είναι δίπατο, χτίστηκε στην Ενετοκρατία, ενώ ο όροφος του φτιάχτηκε επί Τουρκοκρατίας.

Εκτός από την οικοσκευή στα εκθέματα του μουσείου περιλαμβάνονται μεταξωτά, υφαντά, χειροτεχνήματα - στο Γαβαλοχώρι οι γυναίκες ασχολούνται με το 'κοπανέλι', σπάνιο είδος πλεκτής δαντέλας - αγγεία, δείγματα ξυλογλυπτικής και εικονογραφίας, όπλα, νομίσματα κ.α.

Στην πλατεία του χωριού λειτουργεί γραφείο του Γυναικείου Αγροτουριστικού Συνεταιρισμού Γαβαλοχωρίου απ' όπου μπορεί κανείς να προμηθευτεί προϊόντα της περιοχής.

Φαράγγι Σαμαριάς .

43χλμ. Ν της πόλης των Χανίων. Είναι το μεγαλύτερο φαράγγι της Ευρώπης, μήκους 18χλμ. γνωστό για την υποβλητική ομορφιά του. Σε ορισμένα σημεία το πέρασμα φτάνει μόλις τα 3μ. πλάτος και καμιά φορά τα κάθετα τοιχώματά του ορθώνονται από χείμαρρο. Το πέρασμα της Σαμαριάς επιτρέπεται επίσημα από τον Μάιο μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου κι εφόσον το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες μέχρι τέλος Οκτωβρίου. Στην είσοδό του, στη θέση Ξυλόσκαλο, υπάρχει τουριστικό περίπτερο με θέα τον επιβλητικό Γκύγκιλο (ύψους 2083μ.).

Στην έξοδό σας από το φαράγγι θα συναντήσετε το χωριό Αγ. Ρούμελη , απ' όπου με καραβάκι θα μεταφερθείτε στη Χώρα Σφακίων.

Στη διαδρομή με τ' αυτοκίνητο από τα Χανιά στην είσοδο του φαραγγιού θα συναντήσετε γραφικά πεδινά και ορεινά χωριά. Στο χωριό Ομαλός και στο ομώνυμο οροπέδιο υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια και πολλές ταβέρνες.

Χώρα Σφακίων .

74χλμ. Ν των Χανίων. Ιδιόμορφο χωριό, χτισμένο σε βραχώδη άγονη περιοχή, δυσπρόσιτο κι από στεριά και από θάλασσα. Θα φτάσετε, αφού διασχίσετε το οροπέδιο από στεριά και θάλασσα. Ασκύφου και το φαράγγι του Νίμπρου.

Γαύδος .

Νησάκι που βρίσκεται 24χλμ. Ν των Σφακίων. Για το παρθένο αυτό νησί με τις καθαρές παραλίες και τα κέδρα εκτελούνται δρομολόγια όλο το χρόνο (ανάλογα με τον καιρό) από τα Σφακιά. Έχει ταβερνούλες και λίγα ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Φαράγγι Θερίσου .

Εντυπωσιακό φαράγγι, μήκους 6χλμ. Συνδέει τα Χανιά με το ομώνυμο χωριό, στους πρόποδες των Λευκών Ορέων, 16χλμ. νότια των Χανίων.

Λίμνη Κουρνά .

48χλμ. ανατολικά της πόλης των Χανίων. Γραφική λίμνη, η μοναδική στο νησί. Τα βουνά που την περιτριγυρίζουν καθρεφτίζονται στα ήρεμα νερά της. Στην περιοχή υπάρχουν ταβέρνες για φαγητό.

Αργυρούπολη .

27χλμ. ΝΔ του Ρεθύμνου. Χωριό κατάφυτο, χτισμένο σε ύψωμα. Σε μικρή απόσταση υπάρχουν πηγές που τροφοδοτούν τεράστιες, στέρνες, ενώ χαμηλότερα κινούν νερόμυλους για νεροτριβές.

Σπήλι

28 χλμ. ΝΑ του Ρεθύμνου. Καταπράσινο χωριό με πέτρινα σπίτια και καλντερίμια. Στη μικρή του πλατεία με τα πλατάνια υπάρχουν 25 βρύσες - ανάγλυφα κεφάλια λιονταριών - με νερό από τον Ψυλορείτη.

Ανώγεια .

Ορεινό χωριό, 53 χλμ. ΝΑ του Ρεθύμνου, γνωστό για τα υφαντά του.

Φόδελε .

29 χλμ. Δ του Ηρακλείου. Εδώ γεννήθηκε ο γνωστός ζωγράφος Δομήνικος Θεοτοκόπουλος (Ελ Γκρέκο). Γραφικό χωριό κρυμμένο σε κοιλάδα κατάφυτη με πορτοκαλιές και πλατάνια.

Οροπέδιο Λασηθίου .

22 χλμ. Α του Ηρακλείου. Ο δρόμος οδηγεί μέσα από καταπράσινα χωριά στο οροπέδιο Λασηθίου (υψόμετρο 900μ., έκταση 25.000 στρέμματα) με τους γραφικούς (περίπου 7.000) μύλους που ποτίζουν την κατάφυτη από κηπευτικά, αχλαδιές και μηλιές, περιοχή.

Χρυσή .

Νησάκι (σ' απόσταση 9 ν.μ.) απέναντι ακριβώς στην Ιεράπετρα, με την οποία συνδέεται με μικρά εκδρομικά σκάφη. Έχει πολύ όμορφες παραλίες με κέδρα.

Αρχή Σελίδας

Κρήτη το νησί | Μουσεία | Εκκλησίες & Μοναστήρια | Μεσαιωνικά Κτίσματα | Αρχαιότητες | Σπήλαια | Ενδιαφέρουσες Τοποθεσίες | Χρήσιμες Πληροφορίες

ΛΟΥΠΑΣΗΣ GROUP     ΚΡΗΤΗ:  ΧΑΝΙΑ   ΡΕΘΥΜΝΟ   ΗΡΑΚΛΕΙΟ   ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟΣ       ΚΥΠΡΟΣ:  ΛΑΡΝΑΚΑ   ΛΕΜΕΣΟΣ   ΠΡΩΤΑΡΑΣ   ΠΑΦΟΣ   
© copyright LOUPASSIS SA 2000-2013 all rights reserved