Ελληνική έκδοσηEnglish versionDeutsche VersionVersion Française
Real Estate, Civil Engineering & Tourism in Greece

Πληροφορίες για την Κρήτη

Εκκλησίες & Μοναστήρια

Το 65 μ.Χ. ιδρύεται στη Γόρτυνα από το μαθητή του Απόστολου Παύλου Τίτου η πρώτη Χριστιανική Κοινότητα.

Η Κρητική Σχολή Ζωγραφικής στενά δεμένη με τη Βυζαντινή παράδοση δίδει το 16ο αι. μ.Χ. πολλούς γνωστούς και αγνώστους ζωγράφους.

Πλήθος ερειπωμένων τοιχογραφημένων εκκλησιών, που ανάγονται στην περίοδο από το 961 μ.Χ., όταν οι Βυζαντινοί παίρνουν ξανά στα χέρια τους την Κρήτη, μέχρι το 1204 - χρόνια που το νησί περνά στα χέρια των Ενετών - διασώζονται μέχρι σήμερα.

Πόλη Χανίων

Η μικρή εκκλησία των Αγίων Αναργύρων με παλιές βυζαντινές τοιχογραφίες. Στη συνοικία 'Χαλέπα' η εκκλησία της Αγίας Μαγδαληνής, ρωσοβυζαντινού ρυθμού.

Νομός Χανίων

Στο Ακρωτήρι , βορειαοανατολικά της πόλης (17,5 χμλ.), η Μονή της Αγίας Τριάδας Τζαγκαρόλων κτίσμα του 16ου αι.

Κοντά στην Αγία Τριάδα η Μονή της Κυράς των Αγγέλων ή Γουβερνέτου που ιδρύθηκε το 1548. εντυπωσιακή είναι η πρόσοψη του Καθολικού με τα Ενετικά γλυπτά.

Μονή Γωνιάς .

24 χλμ. δυτικά των Χανίων, κοντά στο χωριό Κολυμπάρι, η Μονή Γωνιάς ή Οδηγήτριας με ωραία θέα και με κτίρια που ανάγονται στο 1662.

Στην κάτω Επισκοπή, ο κυκλικός ναός του Μιχ. Αρχάγγελου (Ροτόντα) με ενδιαφέροντα ψηφιδωτά δάπεδα και σημαντικές τοιχογραφίες καλλιτεχνών του Βυζαντίου του 12ου αι. μ.Χ.

Στο χωριό Αλικιανός , 13 χλμ. ΝΔ της πόλης των Χανίων, η βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Γεωργίου με τοιχογραφίες του 1430. Στο χωριό Σούγια , στη νότια ακτή του νομού, στη σύγχρονη εκκλησία του χωριού διασώζονται ωραιότατα ψηφιδωτά παλαιοχριστιανικής βασιλικής του 16 αι. μ.Χ.

Νομός Ρεθύμνου

Μονή Αρκαδίου , 23 χλμ. ΝΑ του Ρεθύμνου. Μοναστήρι χτισμένο το 16ο αι. σε θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον. Έχει συνδεθεί με κρίσιμες στιγμές της νεότερης ιστορίας του νησιού. Έξω από τη Μονή λειτουργεί τουριστικό περίπτερο.

Μονή Πρέβελης , 36 χλμ. νότια της πόλης του Ρεθύμνου. Αξιόλογο ιστορικό μοναστήρι με μικρό μουσείο και ωραία θέα στο Λιβυκό Πέλαγος.

Πόλη Ηρακλείου

Η Μητρόπολη του Αγίου Μηνά και δίπλα της το παρεκκλήσι του Αγίου Μηνά. Η εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης, που λειτουργεί σαν μουσείο με εικόνες του Μηνά Δαμασκηνού, κυριοτέρου εκπροσώπου της Κρητικής Σχολής.

Νομός Ηρακλείου

Στη θέση Σκοτεινή, περίπου 1 χλμ. ΒΔ του Φόδελε , το μικρό εκκλησάκι των Εισοδίων της Θεοτόκου χτισμένο στη θέση παλαιότερης εκκλησίας του 11ου ή 12ου αι. μ.Χ. Νοτιοδυτικά του Ηρακλείου, σ' απόσταση 56 χλμ. το μοναστήρι του Βροντισίου με ανάγλυφη κρήνη (15ος αι.) στην είσοδο του περίβολου και πανοραμική θέα.

Νοτιότερα, κοντά στο χωριό Βορίζια , 52 χλμ. από το Ηράκλειο, το εγκαταλελειμένο μοναστήρι του Βαρσαμονερίου. Απ' αυτό σώζεται η εκκλησία Αγ. Φανούριος με σημαντικές τοιχογραφίες (15ος αι.), μοναδικό μνημείο της Κρητικής Σχολής.

Στη Γόρτυνα η τρίκλιτη Βασιλική (6ος αι. μ.Χ.) αφιερωμένη στον Άγιο Τίτο, ένα από τα σπουδαιότερα μνημεία του Χριστιανισμού στην Κρήτη. Κοντά στο Κράσι το μοναστήρι της Καρδιώτισσας με την εκκλησία της Παναγίας Κεράς.

Νομός Λασηθίου

Σ' απόσταση 9 χλμ. από τον Άγιο Νικόλαο και πριν από το χωριό Κριτσά η Παναγία η Κερρά , καταγραφή με τοιχογραφίες του 14ου η 15ου αι.

Ανατολικά της Σητείας (χλμ. 18) η Μονή Τοπλού ή Παναγία Ακρωτηριανή , που ανάγεται στο 15ο αι. μ.Χ.. Στη μονή θα δείτε επιγραφή του 2ου αι. π.Χ. και εικόνα του 18ου αι. μ.Χ., έργο του Ιωάννη Κορνάρου. Νότια της Σητείας (χλμ. 4) η Μονή Καψά .

Αρχή Σελίδας

Κρήτη το νησί | Μουσεία | Εκκλησίες & Μοναστήρια | Μεσαιωνικά Κτίσματα | Αρχαιότητες | Σπήλαια | Ενδιαφέρουσες Τοποθεσίες | Χρήσιμες Πληροφορίες

ΛΟΥΠΑΣΗΣ GROUP     ΚΡΗΤΗ:  ΧΑΝΙΑ   ΡΕΘΥΜΝΟ   ΗΡΑΚΛΕΙΟ   ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟΣ       ΚΥΠΡΟΣ:  ΛΑΡΝΑΚΑ   ΛΕΜΕΣΟΣ   ΠΡΩΤΑΡΑΣ   ΠΑΦΟΣ   
© copyright LOUPASSIS SA 2000-2013 all rights reserved