Ελληνική έκδοσηEnglish versionDeutsche VersionVersion Française
Real Estate, Civil Engineering & Tourism in Greece

Πληροφορίες για την Κρήτη

Σπήλαια

Πάνω από 3000 σπήλαια έχει καταγράψει η Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία στην Κρήτη. Εντυπωσιακά σε φυσικό στολισμό, αλλά και μεγάλης επιστημονικής αξίας, αρκετά από αυτά παρουσιάζουν αρχαιολογικό, παλαιοντολογικό και ιστορικό ενδιαφέρον. Από την Παλαιοθική εποχή τα σπήλαια χρησιμοποιήθηκαν από τον άνθρωπο σαν κατοικίες αλλά και σαν τόποι λατρείας.

Ειδικά από τους Μινωίτες η λατρεία του θείου προσφερόταν σε μικρά ανακτορικά η οικιακά Ιερά, στα ιερά σπήλαια και στα Ιερά των κορυφών, δηλαδή σε Ιερά χτισμένα στις ψηλές κορυφές βουνών ή λόφων.

Σπήλαιο Σεντόνι Ζωνιανών .

Είναι το αξιολογότερο σπήλαιο από πλευράς φυσικού διάκοσμου. Βρίσκεται στο νομό Ρεθύμνου, Δ. των Ανωγείων, 1χλμ. από το χωριό Ζωνιανά και σε υψόμετρο 800μ.

Δικταίο Άντρο .

Στην άκρη του χωριού Ψυχρό (48χλμ. ανατολικά του Ηρακλείου, 52χλμ. δυτικά του Αγίου Νικολάου), αρχίζει η ανάβαση για το σπήλαιο, όπου κατά τη μυθολογία γεννήθηκε ο Δίας. Το Δικταίο Άντρο υπήρξε τόπος λατρείας. Οι ανασκαφές εδώ αποκάλυψαν σπουδαιότατα αρχαιολογικά ευρήματα. Από το χωριό μέχρι την είσοδο του σπηλαίου θ´ ανεβείτε πεζοί ή με ζώα, που νοικιάζουν οι ντόπιοι. Η κάθοδος στο υποβλητικό σπήλαιο απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή. Σταλαγμίτες σε διάφορα σχήματα στολίζουν όλο το σπήλαιο.

Ιδαίο Άντρο

20χλμ. Ν. των Ανωγείων στο οροπέδιο της Νίδας, στον Ψηλορείτη, βρίσκεται το ιερό σπήλαιο του Ιδαίου Άντρου. Εδώ, κατά τη μυθολογία η Ρέα έκρυψε το Δία βρέφος, για να τον σώσει από τον Κρόνο. Εδώ βρέθηκαν λατρευτικά αντικείμενα, αγάλματα και ασπίδες χάλκινες, καθώς και άλλα αντικείμενα που σήμερα είναι εκτεθειμένα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου.

Σπήλαιο Ειλειθυίας .

Στο σπήλαιο ασκήθηκε λατρεία από τη Νεολιθική εποχή μέχρι και τον 5ο π.Χ. αιώνα. Βρίσκεται σε απόσταση 1χλμ. Ν. της Αμνισού και ήταν αφιερωμένο στην προστάτιδα θεά του τοκετού, την Ειλειθυία. Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως ειδώλια γυναικών σε στάση τοκετού, ενώ θηλάζουν ή δέονται, ειδώλια ζώων, νεολιθικά όστρακα και εργαλεία.

Σπήλαιο Αγ. Παρασκευής Σκοτεινού .

Απέχει από το Ηράκλειο 22χλμ. Είναι από τα πιο αξιόλογα σπήλαια. Χρησιμοποιήθηκε και σαν λατρευτικός χώρος κατά την αρχαιότητα και τους χριστιανικούς χρόνους.

Σπήλαιο Καμάρων .

ΒΑ του χωριού Καμάρες (57χλμ. από το Ηράκλειο), βρίσκεται το σπήλαιο των Καμαρών που καθιερώθηκε, κατά τους Μινωικούς χρόνους, σαν τόπος λατρείας πιθανώς της θεάς Ειλειθευίας. Εδώ βρέθηκαν τα περίφημα Καμαρικά αγγεία που εκθέτονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου. Στο σπήλαιο θα φτάσετε μόνο πεζοί, μετά από πορεία περίπου 4 ωρών, από το χωριό Καμάρες.

Σπήλαιο Γερανίου .

Αξιόλογο σπήλαιο, απέχει 6χλμ. από το Ρέθυμνο. Παρουσιάζει προϊστορικό, παλαιοντολογικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον. Ευρήματά του βρίσκονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ρεθύμνου.

Σπήλαιο Μελιδονίου .

Σ´ απόσταση 3χλμ. από το χωριό Μελιδόνι (26χλμ. ανατολικά του Ρεθύμνου). Υπήρξε τόπος λατρείας τη Νεολιθική, Μινωική και την αρχαία εποχή.

Αρχή Σελίδας

Κρήτη το νησί | Μουσεία | Εκκλησίες & Μοναστήρια | Μεσαιωνικά Κτίσματα | Αρχαιότητες | Σπήλαια | Ενδιαφέρουσες Τοποθεσίες | Χρήσιμες Πληροφορίες

ΛΟΥΠΑΣΗΣ GROUP     ΚΡΗΤΗ:  ΧΑΝΙΑ   ΡΕΘΥΜΝΟ   ΗΡΑΚΛΕΙΟ   ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟΣ       ΚΥΠΡΟΣ:  ΛΑΡΝΑΚΑ   ΛΕΜΕΣΟΣ   ΠΡΩΤΑΡΑΣ   ΠΑΦΟΣ   
© copyright LOUPASSIS SA 2000-2013 all rights reserved