Ελληνική έκδοσηEnglish versionDeutsche VersionVersion Française
Real Estate, Civil Engineering & Tourism in Greece

Πληροφορίες για την Κρήτη

Αρχαιότητες

Νομός Χανίων.

Άπτερα

15χλμ. από τα Χανιά, στα νότια του κόλπου της Σούδας, κοντά στο χωριό Μεγάλα Χωράφια και σε θέση, απ' όπου είχαν τη δυνατότητα να εποπτεύουν τον κάμπο των Χανίων, ήταν χτισμένη η Άπτερα μια από τις σπουδαιότερες πόλεις της αρχαίας Δυτ. Κρήτης (7ος αι. π.Χ)).

Σήμερα σώζονται τα τείχη της πόλης που θυμίζουν τα Κυκλώπεια τείχη της Τύρινθας και των Μυκήνων. Επίσης σώζονται υπολείμματα μικρού ναού του 1ου π.Χ. αι., αφιερωμένου στη Δήμητρα, ρωμαϊκού θεάτρου και τεράστιες θολωτές δεξαμενές Ρωμαϊκών χρόνων - κατά μια εκδοχή ήταν αποθήκες σιτηρών - που διατηρούνται σε καλή κατάσταση.

Πολλυρρήνια.

49χλμ. Δ. των Χανίων, στη θέση Σελλί ή Παλαιόκαστρο, σώζονται τα ερείπια από τα τείχη και την ακρόπολη της Πολλυρρήνιας. Στη θέση Κρύα Βρύση, κοντά στην Κίσσαμο (Καστέλι), διατηρούνται υπολείμματα υδραγωγείου Ρωμαϊκής εποχής. Στην ίδρυση της Πολλυρρήνιας, σημαντικής πόλης της αρχαίας Δυτ. Κρήτης, έλαβαν μέρος οι Αρχαίοι, διάδοχοι των Μινωιτών στην κυριαρχία του νησιού.

Νομός Ρεθύμνου

Αξός

Ευρήματα από μεγάλη ελληνορωμαϊκή πόλη.

Αρμένοι

Μινωικό νεκροταφείο με λαξευτούς τάφους.

Ελευθέρνα (Β5,Β6)

Από πρόσφατες ανασκαφές βρέθηκαν αξιόλογα μνημεία μεγάλης ελληνορωμαϊκής πόλης.

Ζόμινθος

Στο οροπέδιο της Νίδας και 20χλμ. από τα Ανώγεια βρέθηκε Μινωικός οικισμός.

Νομός Ηρακλείου

Κνωσός

5χλμ. ανατολικά του Ηρακλείου. Κατοικήθηκε από τη Νεολιθική εποχή. Γύρω στα 1900 π.Χ. οικοδομήθηκε το πρώτο ανάκτορο της Κνωσού. Διακόσια χρόνια αργότερα καταστρέφεται από σεισμό και ξαναχτίζεται πιο μεγαλόπρεπο και πολυτελέστερο. Η τελειωτική καταστροφή γύρω στα 1500 - 1450 π.Χ. κατά μία θεωρία από την έκρηξη του ηφαιστείου της Σαντορίνης. Παρόλα αυτά εξακολουθούσε να κατοικείται για περίπου πενήντα ακόμη χρόνια, οπότε καταστράφηκε οριστικά από πυρκαγιά γύρω στα 1400 π.Χ. Τα Μινωικά ανάκτορα δεν ήταν έδρα μόνο του δυνάστη, αλλά και διοικητικό και θρησκευτικό κέντρο όλης της περιοχής. Τα ερείπια της πρωτεύουσας του Μινωικού Βασιλείου περιλαμβάνουν το ανάκτορο του Μίνωα, τα σπίτια των αξιωματούχων και ιερέων που τον περιστοιχίζουν (Μικρό Ανάκτορο, Καραβάν Σεράι, Οικία των τοιχογραφιών κ.λ.π.), τα σπίτια των απλών ανθρώπων και τα νεκροταφεία, όπου έθαβαν τους νεκρούς τους. Το ανάκτόρο ήταν δαιδαλώδες οικοδομικό σύνολο χτισμένο γύρω από μια κεντρική αυλή. Το πολυόροφο αυτό οικοδόμημα καταλάμβανε έκταση 22000τ.μ. και περιλάμβανε εκτός από τα βασιλικά διαμερίσματα, λατρευτικούς χώρους, θησαυροφυλάκια, εργαστήρια και αποθήκες.

Φαιστός

63 χλμ. νοτιοδυτικά του Ηρακλείου και 78 χλμ. περίπου νοτιοδυτικά του Ρεθύμνου, βρίσκονται τα ερείπια του ανακτόρου της Φαιστού, δευτέρου σε σπουδαιότητα ανακτόρου κέντρου της Μινωικής Κρήτης. Ήταν έδρα του μυθικού Ραδαμάνθη και αποτελούσε κι αυτό το ανάκτορο τον πυρήνα μιας πόλης που κατοικείτο από τη Νεολιθική εποχή. Η αρχιτεκτονική διάταξη του ανακτόρου είναι ίδια με της Κνωσού. Κι εδώ τα δωμάτια είναι διατεταγμένα γύρω από πλακόστρωτη αυλή. Σ' αντίθεση όμως με την Κνωσό, εδώ ο τοιχογραφικός διάκοσμος ήταν σχετικά φτωχός, το κενό όμως κάλυπτε η επένδυση των δαπέδων και των τοίχων με πλάκες κατάλευκου γυψόλιθου. Το ανάκτορο αυτό καταλάμβανε έκταση περίπου 9000 τ.μ.

Νομός Λασηθίου

Γουρνιά

9 χλμ. νοτιοανατολικά του Αγίου Νικολάου και 15 χλμ. βορειοδυτικά της Ιεράπετρας, βρίσκεται ένας από τους πιο αξιόλογους αρχαιολογικούς χώρους και απ' τους καλύτερα διατηρημένους Μινωικούς οικισμούς. Πρέπει να χρονολογείται γύρω στο 1500 - 1450 π.Χ. Πρόκειται για μια κωμόπολη με μικρά σπίτια και παλατάκι στην κορυφή λόφου που τον έζωναν στενά δρομάκια. Σήμερα είναι εμφανείς οι δρόμοι και τα θεμέλια των σπιτιών.

Λατώ ή Ετέρα

15 χλμ. δυτικά του Αγίου Νικολάου βρίσκονται απλωμένα στις πλαγιές δύο ακροπόλεων τα ερείπια της αρχαίας Λατούς, μιας από τις ισχυρότερες πόλεις της Κρήτης, που ιδρύθηκε τον 7ο αι. π.Χ. Ο χώρος περιλαμβάνει ερείπια από τείχη, σπίτια και καταστήματα χτισμένα σε κοίλωμα και σε διαφορετικές εποχές.

Αρχή Σελίδας

Κρήτη το νησί | Μουσεία | Εκκλησίες & Μοναστήρια | Μεσαιωνικά Κτίσματα | Αρχαιότητες | Σπήλαια | Ενδιαφέρουσες Τοποθεσίες | Χρήσιμες Πληροφορίες

ΛΟΥΠΑΣΗΣ GROUP     ΚΡΗΤΗ:  ΧΑΝΙΑ   ΡΕΘΥΜΝΟ   ΗΡΑΚΛΕΙΟ   ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟΣ       ΚΥΠΡΟΣ:  ΛΑΡΝΑΚΑ   ΛΕΜΕΣΟΣ   ΠΡΩΤΑΡΑΣ   ΠΑΦΟΣ   
© copyright LOUPASSIS SA 2000-2013 all rights reserved